Bornholm Bornholm Bornholm!
Skrevet af Mia Kristensen
Foto af Lea Tang Møller & Hans Henrik H. Heming
Copenwater er en Open Water Svømmeklub, men det er så meget mere. Det er en klub, der er drevet af fantastiske ildsjæle, med højt til loftet og med kærlighed til havet som omdrejningspunkt. Det betyder, at der ud over de mange ugentlige fællestræninger og holdtræninger også bliver lavet en række af ture og events året rundt, hvor havet omkring os bliver udforsket.
Den årlige Hulesvøm tur til Bornholm er en af disse ture og i år reddede jeg mig lidt spontant en plads på et afbud. En svømmetur rundt om Ungdomsøen (Middelgrundsfortet) i strøm og bølger tidligere på sommeren og jeg var hooked på mere…
Jeg har svømmet fra da jeg var barn, snorklet, dykket og roet kajak, så jeg er tryg ved havet også når det ikke er fladt og solen skinner. Noget andet er distancen! Jeg svømmer 1-2 gange om ugen, men det længste jeg havde svømmet inden turen var et par ture til fyret på Amager Strand (2,5 km). Tre dage i træk med svøm på mellem 2-4 kilometer i rigtigt hav med alt, hvad der hører til af bølger og strøm, ville blive en udfordring.




En tidlig fredag morgen i august hoppede jeg sammen med en flok Copenwater fisk i biler og bus og drog mod Bornholm. I Rønne blev vi mødt af arrangør, tovholder og guide Jesper Westley, som informerede os om forholdene og planen for de næste dage.
Kort efter var vi på vej mod første svøm ved Hammerhavn på nordøstsiden af øen. Her svømmede vi fra den lille havn sydpå langs de høje klipper ved Hammershus. Havgusen lå tykt over landskabet og gav turen en ekstra dimension. Klipperne var fantastiske både over og under overfladen og man glemte næsten, at vandet kun var 13 grader, hvor det var koldest. Turens mål var den våde og tørre ovn – to grotter, hvor man kunne svømme ind og se de forskellige lag i klipperne. Den flade sandstrand på Amager blegner temmelig meget i det selskab.






Den planlagte svømmetur rundt om Christiansø lørdag var for mange af os et højdepunkt, der blev snakket om på turen mod Bornholm og i campen. Alle var spændte lørdag morgen, mens der blev tanket op med mad og kaffe. Vejrguderne var bare ikke med os! Tåge, vind og strøm fik Jesper til at aflyse turen rundt om Christiansø. Plan B blev til plan C og D – men på Bornholm er det stadig en god plan. I sol og næsten fladt vand svømmede vi fra den gamle granit udskibningshavn ved Vang sydpå til Jons Kapel. Fra en 20 meter høj klippe prædikede Jon guds ord til havet og sømændene – og svømmere måske? Vi hang ud på klipperne og hyldede King Richard (yep, Copenwater havde fået en britisk konge med på turen) inden vi tog turen retur i pæn modstrøm.
Søndag gav vi østkysten endnu et forsøg, hvor Jesper havde planlagt et svøm ved Svenske Havn, en lille bitte naturhavn, hvor der tidligere blev halet sild i land. Kysten sydpå er en række af små naturhavne, hvor man virkelig kan svømme på opdagelse mellem klipperne. Der var pæne dønninger, der slog mod klipperne, men vi fik et godt svøm og trek over klipperne til Pærehavn. På hjemturen trak vi ud på dybere vand, hvor dønningerne var mere rolige. Efter turen i den store vaskemaskine var alle klar på at skippe madpakkerne og slutte af på behørig vis på Røgeriet i Svaneke.






Overnatningen var på Nordskoven Camping ved Rønne og det var virkeligt det perfekte sted at bruge tiden, når vi ikke var i vandet. Midt i skoven og med fine store telte med rigtige senge (ret dejligt når man er lidt svømmetræt). Der blev hygget i sauna teltet, drukket G&T’s ved bålet, øl fra eget bryggeri over langbord middage med lækre pizzaer direkte fra pizzaovnen.
Trods at solskinsøen ikke helt leverede på solskinsfronten, så leverede Copenwater på event fronten! Stort tak til arrangører, guider, livreddere og alle Copenwater fisk. Vi kommer igen næste år, vi mangler jo lige at svømme rundt om Christiansø.