Varmt svømmemakkerskab til VM i Issvømning
Skrevet af Julie Brøggler & Emil Nellemann Andreassen
”Det var en kold og mørk vinterdag”. Sådan skulle man måske tro, at hele idéen om VM i issvømning i Frankrig begyndte, men det er langt fra, hvordan det hele faktisk startede. I stedet var det en smuk og varm sommerdag i Amager Strandpark, hvor Julie fortalte Emil om VM i issvømning og issvømning generelt. Emil var hurtigt ”varm” på idéen om issvømning, selvom han aldrig havde prøvet det før. Julie havde noget erfaring med det, men det havde kroppen ”heldigvis” glemt denne varme sommerdag – for så koldt er vand på 3-5 grader da heller ikke…?
Træningen frem mod VM begyndte ganske kort efter vores snak og tilmelding til VM. I midten af september røg våddragten af, så vi langsomt kunne vænne os til det kolde vand. Issvømmere kalder det at følge temperaturerne nedad og på den måde få kulde tilvænning til kroppen. I starten kunne vi nemt svømme +2000m, men i takt med at temperaturen faldt, blev turene også kortere. For stadig at bevare noget fart og hurtighed, supplerede vi hver især kulde træningen med træning indendørs ca. 3 gange om ugen.
Sådan en udesæson kan virke ekstra lang og kold, og selvom den helt store motivation for os begge var at lave gode resultater ved VM, så er det klart, at lysten, viljen og motivationen ikke altid var og er i top, når mørket langsomt varer længere, vandet pludselig er blevet rigtig koldt og vinden isnende kold mod kroppen. Derfor har en stor faktor for vores gode træninger været sammenhold og fællesskab, uanset om det har været med de andre fisk i strandparken eller bare os selv på Scandic. Uden hyggen før, under og efter de mange svøm, var vi aldrig kommet igennem de mange træninger, for i sidste ende er det de dejlige stunder sammen, som gør det hele noget værd. Især de dage, hvor motivationen har været ekstra udfordret, har det været enormt vigtigt at have mindst én svømmemakker, som har kunnet presse på og sørge for, at metrene kom i hus, selvom lysten måske mere bare var til et hurtigt dyp og sauna efter. Alene kan vi meget, men sammen kan man endnu mere – dette gælder især issvømning, hvor en god svømmemakker betyder alt.
Selve turen til VM var både sjovere og hårdere end forventet hjemmefra. Holdet bestod af 11 danske svømmere og 4 fantastiske heppere. Emil var tilmeldt sprintdistancerne 50m og 100m, mens Julie prøvede kræfter med også de lidt længere distancer som 250m og 500m. Fælles for os begge er, at vi er ret nye i at konkurrere i koldt vand og de regler, der her gælder. Den første dag var derfor præget af at lære startsignalerne at kende, området samt ikke mindst ”poolen”. Der var rigtig dårlig sigtbarhed i vandet, da bunden var belagt med kalksten, hvilket gjorde vandet hvidt og svært at svømme i. Vi ramte da også begge banetorvet op til flere gange (Julie svømmede endda direkte ind i det på 100m fri), fordi det var så svært at se fremad. Det mindede mere om at svømme i åbent vand end indendørs, hvilket nok kom lidt bag på os begge. Kanterne man vendte på, var også enormt glatte, så første dag var helt sikkert lidt af en udfordring på mange måder! Heldigvis var vi afsted med et skønt hold, hvor nogle var nybegyndere som os, mens andre havde mere erfaring, vi alle kunne læne os op ad. Generelt var stemningen fantastisk på holdet, hvor alle var med til at heppe på hinanden og støtte hinanden, uanset om det var ved vandkanten eller inde i Frozen Village, hvor vi holdt til mellem løbene. Et godt eksempel på sammenholdet var et heat i mændenes 50m fri, hvor 3 danskere lå på de midterste baner. Her var en Emil en del af heatet, hvor han sammen med de 2 andre dannede front hele løbet igennem. Alle var samlet ved vandkanten for at heppe, og generelt var der bare en helt fantastisk stemning. Dette er et af Emils bedste minder og oplevelser fra VM.
Personligt var det en succes at være med til VM for os begge, hvor vi kom hjem med 5 medaljer hver. Tilsammen blev det til 6 bronze og 4 sølv, hvilket var langt over forventninger inden vi tog afsted. Samlet set kom Danmark hjem med 49 medaljer og adskillige verdensrekorder for forskellige aldersgrupper. Medaljer, som i år var skiftet ud fra at være i fysisk form til et online format, hvilket altså var lidt af en skuffelse for alle os svømmere, uanset nationalitet.
Efter VM havde vi besluttet at blive et par dage ekstra og lege turister i området. En beslutning, som viste sig at være rigtig god, da vejret under VM mest havde mindet om det danske efterår – koldt og vådt og uden sne. Men dagene efter VM bød på masser af sne og pludselig blev hele området mere magisk og issvømmeagtigt, hvilket selvfølgelig skulle foreviges. Et af Julies bedste oplevelser til VM er faktisk dagene efter, hvor vi var nede ved søen, vi havde svømmet i, og få taget nogle billeder i og ved vandet. Det var en rigtig god afslutning på en virkelig sjov uge, som bød på mange gode oplevelser både i og uden for vandet.
Efter VM har vi forsøgt at holde formen og kuldetilvænningen ved lige ved stadig at svømme 3-5 gange udendørs samt 3 gange indendørs. Vi havde dog lige 1,5 uge efter VM, hvor vi slet ikke var i det kolde vand, hvilket virkede som en god idé på tidspunktet, men som vi hurtigt blev straffet for ved første træning, da kroppen alt for hurtigt havde glemt følelsen af det iskolde vand. Motivationen for at træne videre udendørs efter VM har primært været en online challenge, som vi har meldt os til. Denne handler om at svømme 3000m hver måned november-marts, hvoraf 2 svøm skal være på mindst 250m. Denne challenge har helt klart medvirket til, at vi trods alt stadig for svømmet og hygget, selvom der er lidt langt til næste mål.
Hvad er så målene for dette år, når nu issvømningen snart er ovre? Det første mål er Ä-simmet i Sverige i slutningen af maj. Derfor ryger dragterne også snart på igen, så vi kan få nogle lidt længere ture udenfor i havet, så vi er helt klar til at give den gas i Sverige. Herefter er der bl.a. DM 5 KM, Christiansborg Rundt 10 km og Arctic Swim i Finland/Sverige, som bliver en spændende oplevelse. Udover konkurrencer, som vi begge stadig synes er enormt sjovt at deltage i, så glæder vi os også bare til gode dage ved strandparken i fantastisk selskab, fyldt med godt humør og historier om svøm, livet og alt derimellem. Især onsdagsgrill ser vi frem til, som altid er enormt hyggeligt.
Hvad der startede som en god idé på en varm sommerdag, har sidenhen udviklet sig til et godt svømmemakkerskab, mange gode (og kolde) oplevelser og forhåbentlig endnu flere i fremtiden 😊
Julie & Emil
—
VM I Issvømning fandt sted i Frankrig i starten af januar måned og blev afholdt af IISA – International Ice Swimming Association. I slut januar blev der afholdt et VM i Vintersvømning af IWSA – International Winter Swimming Association, hvor Copenwater svømmere også var repræsenteret. Godt gået alle sammen!








